My Blog List

Followers

Sunday, 28 August 2011

Permakanan Seimbang Dan Kebaikannya.

APA ITU MAKAN SEIMBANG?

Pengambilan makanan berkhasiat, berzat dan seimbang disarankan untuk
memastikan anda sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya.
 Hal ini kerana,
pengambilan pemakanan yang seimbang dalam diet seharian dapat membantu risiko
beberapa penyakit termasuk kanser,serangan jantung, angin ahmar, tekanan darah tinggi,
lebihan kolestrol, osteoporosis dan spina bifida. 
Dengan mengamalkan pemakanan seimbang, ianya dapat membantu mengelakkan diri anda daripada didekati penyakit
berbahaya

KARBOHIDRAT

Karbohidrat menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia. Karbohidrat menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula (gula, glukos, sirap, madu, laktos), kanji (tepung gandum, kanji, kentang, ubi kayu dan kanji tulin koko) dan beberapa selulosa, gam dan pektin. Karbohidrat banyak terdapat dalam bijiran seperti beras, gandum, dan sepertinya.

PROTEIN

Protein mengandungi beberapa zat seperti asid amino. Protein kelas pertama kebanyakannya boleh diperolehi daripada haiwan. Sementara protein sayuran pula mengandungi protein kelas kedua dan sedikit protein kelas pertama.

LEMAK
Lemak menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat dan menjadi sumber utama lemak tubuh. Sebenarnya lemak penting kepada manusia kerana merupakan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang aktiviti.Selain itu,lemak berperanan sebagai penebat dengan menghalang haba keluar daripada badan dan membantu memanaskan badan apabila seseorang terdedah kepada suhu persekitaran yang terlalu sejuk. Secara purata, lemak membekalkan 355 daripada pengambilan tenaga. Lemak juga mengandungi vitamin larut lemak dan asid lemak yang penting kepada penyatuan selaput sel.
Pengambilam lemak yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan badan.Hal ini kerana lemak yang tidak digunakan akan disimpan dalam badan dan menyebabkan berat badan bertambah dan menjadikan seseorang itu gemuk.Lemak yang berlebihan juga boleh menyebabkan saluran arteri tersumbat dan menyebabkan penyakit jantung koronari.

GALIAN

Zat galian yang mengandungi kompaun bukan organik yang penting kepada pemakanan manusia. Ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah. Zat mineral banyak terdapat dalam susu dan telur. Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran

VITAMIN

Vitamin adalah bahan kimia yang terkandung dalam kebanyakan makanan. Ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makanan, protein, karbohidrat dan lemak. Sesetengah vitamin turut terbabit dalam penghasilan sel darah, hormon, bahan genetik dan kimia dalam system saraf. Tidak seperti karbohidrat, protein dan lemak, vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan mendapatkan tenaga dari tubuh. Maka pengambilan protein amat penting untuk kesihatan tubuh badan.

SERAT
Serat atau serabut dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum banyak air.

TAHUKAH KAMU?
~Makanan seimbang dapat:
~Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
~Makanan Seimbang Dapat mengelakkan penyakit Enemia.
~Makan Seimbang Bagus Untuk Pesakit Diabetis.
~Menjaga Kesihatan Mata.
~Makanan Seimbang Bagus Untuk Pesakit Kanser
~Bagus Juga Untuk Mengelakkan Keletihan Ketika Berpuasa
~Dapat Mengatasi Kekurangan Keseimbangan Makanan.

Jadual BMISecara amnya apabila seseorang mendapat makanan seimbang, ia akan menjadikan seluruh tubuh badan sihat, cergas, responsif dan bertenaga. Makanan seimbang bukansetakat perlu untuk kesihatan badan, tapi ia perlu untuk seluruh perkembangan fizikal danmental manusia. Kesihatan akan bertambah baik jika tidak makan mengikut nafsu danmengamalkan makanan seimbang. Berat badan dan risiko penyakit yang berkaitandengan kegemukan dapat dikurangkan dan melanjutkan jangka hayat.


Cridit By:

<------Jangan lupa Click like :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

COPYRIGHT SEGALA YANG TERCATAT DISNI HAK MILIK HAZRUL BIN MUSTAFFA :)